Abarth 695 Biposto: ‘de meest compacte supercar’

'Op zondag op het circuit, 's maandags alweer op kantoor' vat in het kort de filosofie van oprichter Carlo Abarth samen: iedereen krijgt de gelegenheid om elke dag weer zijn passie te beleven, waardoor gewone dingen buitengewoon worden en 'normale' mensen zich elke dag opnieuw coureur wanen. Deze filosofie is meer dan ooit van toepassing op de Abarth 695 Biposto: de ultieme mix van een compacte auto voor op de openbare weg en een raceauto. Met een gewicht van amper 997 kg en de 190 pk sterke 1.4 T-Jet benzinemotor beschikt de Abarth '695 Biposto over de beste gewicht/vermogensverhouding  (5,2 kg/ pk) en de beste acceleratie (0-100 km/u in 5.9 s) in zijn segment met een topsnelheid van 230 km/u. Ook het specifieke vermogen van 139 pk/liter is een absoluut record in deze motorcategorie.

Voor de eerste keer is er een productieauto in het compacte segment die uitgerust kan worden met een versnellingsbak voorzien van 'dog-ringen' en een sperdifferentieel met koppelingsplaten. Beide zijn afkomstig uit de racerij, waardoor het mogelijk is zó snel op te schakelen, dat ervaren coureurs niet eens de koppeling hoeven te gebruiken. De Abarth 695 Biposto kent vrijwel geen compromissen: vanaf de intercooler voorin met zijn speciale leidingen, tot het dynamische luchtfilterhuis met een finish van koolstofvezel van BMC en het tweevoudige uitlaatsysteem met titanium pijpen van Akrapovic. Net als bij racewagens ging het overbodige overboord, dus weg met de achterbank, xenon koplampen, mistverlichting, klimaatcontrole, elektrische zijruiten en audiosysteem, want alleen dan is het mogelijk de beste prestaties te bereiken. Voorin dus, zit je op Abarth Corsa by Sabelt stoelen, desgewenst met 4-punts veiligheidsgordels.

De prestaties van een supercar dienen samen te gaan met betrouwbaarheid en veiligheid. Standaard is de Abarth 695 Biposto dan ook onder andere voorzien van ABS, ESP, TTC (voor nog meer tractie) en een sperdifferentieel. De auto is verder uitgerust met een titanium rollbar van Poggipolini, hydraulisch verstelbare schokdempers van Extreme Shox en lichtgewicht 18-inch velgen van OZ, voorzien van 215/35 R18 banden. Uit de racerij afkomstige Brembo remmen met geventileerde en geperforeerde remschijven (305×28 mm) en vierzuiger klauwen uit één stuk (4×38 mm), zorgen ervoor dat de Biposto in no-time stil staat.

De Abarth 695 Biposto valt verder, in esthetische zin op, door het Matt Grey. Deze exterieurkleur komt nog meer tot zijn recht door titanium kleurelementen van motorkap en titanium portierhendels.

Dankzij een viertal unieke kits kan de Abarth nog extremer uitgerust worden..